Yeni Türk Ticaret Kanunu Yürürlüğe Girdi

Fikret Sebilcioğlu
  • Fikret Sebilcioğlu, SMMM  CFE, Anti-Bribery Specialist
  • Yönetici Ortak
  • E-posta Gönder

Türk iş dünyasının içinde yaşayacağı geleceğin ticaret hukuku altyapısını oluşturan ancak bu önemine karşın Türkiye'nin farklı gündem konularının gölgesinde kalarak yasalaşması uzun bir süre alan Yeni Türk Ticaret Kanunu (Yeni TTK), Resmi Gazete'de yayınlanarak yasalaştı. Odağında kurumsal yönetim felsefesi olan Yeni TTK, Türk şirketlerinin kurumsal bir alt yapıya sahip olarak daha iyi yönetilmelerine, sürdürülebilir bir büyüme sağlamalarına ve rekabet koşullarına daha etkin entegre olabilmelerine yardımcı olacak birçok yeni ve dünyada genel kabul görmüş mekanizmaları Türk şirketlerinin hayatına sokmaktadır.

Yeni TTK'nın hazırlanmasının başlıca nedenleri olarak evrensel açılımlar (kurumsal yönetimin yaygınlaşması ve genel kabul gören standartların kullanımı – Uluslararası Finansal Raporlama Standartları, OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri gibi), teknolojik gelişmeler, Avrupa Birliği süreci ve uluslararası rekabet konuları sayılabilir.

Altı kitaptan oluşan Yeni TTK (ticari işletme, ticaret şirketleri, kıymetli evrak, taşıma işleri, deniz ticareti ve sigorta hukuku) ile modern toplum eğilimleri ve çağdaş işletme ekonomisinin temel kavramları, dünya ekonomisi ile bütünleşme sürecinde olan Türkiye'nin ticaret hukukuna ve dolayısıyla Türk ekonomisinin temel taşı olan şirketlerimizin hayatına yansıtılmaktadır. Bu kitaplar içinde en radikal değişiklikler "ticaret şirketleri” kitabındadır.

Hayatımızda neler değişecek?

Yeni TTK'daki tüm önemli değişiklikler kurumsal yönetim ilkelerinin Türk ticaret hayatına yansıtılması sonucunda oluşmuştur. Kanun koyucu Yeni TTK'nın gerekçelerinde, şirketlerin ölçeği ve halka açık veya kapalı olma durumuna bakılmaksızın ülke kaynaklarının doğru ve etkin kullanılması ve güçlü bir ekonomiye sahip olmak için şirketlerin "iyi” yönetilmesi gerekliliğinin altını çizmektedir. Bu noktada kurumsal yönetim ilkelerinin önemi ortaya çıkmaktadır.

Yeni TTK ile gelen önemli değişiklikler aşağıda kısaca özetlenmiştir:

  • Yönetim Kurullarının profesyonelleşmesi
  • Yönetim Kurulu&Yönetim kavramları arasında hukuken farklılaşma sağlanması
  • Risk yönetimi, iç kontrol, iç denetim ve finansal planlama gibi modern işletme kavramlarının Türk hukuk sistemine getirilmesi
  • Türk muhasebe sisteminin dünyada artık tek muhasebe dili olmaya aday Uluslararası Finansal Raporlama Standartları'na dönüşmesi
  • Bağımsız denetimin tüm sermaye şirketleri için zorunlu hale gelmesi
  • Pay sahipliği demokrasisinin geliştirilmesi
  • Şirketlerin kanun ile belirlenmiş şirket bilgilerini (şirketin mali tabloları da dahil) internet üzerinden yayınlaması
  • Tek pay sahipli Anonim Şirket (AŞ) ve tek ortaklı Limitet Şirket (LŞ) ile YK'nın tek kişiden oluşması
  • Şirketler topluluğu
  • Hukuki ve cezai sorumlulukların tanımlanması

Ne zaman yürürlüğe girecek?

Yeni TTK 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girdi. Ancak bazı değişikliklere Türk şirketlerinin hazırlanabilmesi için farklı yürürlülük tarihleri getirilmiştir. Mali tabloların yeni muhasebe standartlarına uygun olarak hazırlanması ile bağımsız denetim zorunluluğu 1 Ocak 2013 tarihinde başlayacaktır. Şeffaflık adına en önemli açılım olan elektronik işlemler ve bilgi toplumu hizmetleri maddesi ise 1 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Yol haritası ne olmalı?

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile Türk Şirketlerinin önemli bir dönüşüm açıktır. Bu süreçte, değişime ayak uydurarak Yeni TTK'yı anlamak, Yeni TTK'nın zorunluluklarını bir yük olarak görmektense sağlayacağı faydalara odaklanmak, işletmenize getireceği değişiklikleri değerlendirmek ve yapılması gereken hazırlıklara ivedilikle başlamak, yeni kanuna uyum noktasında en uygun hareket planı olacaktır.

PAYLAŞ