Cerebra & ITA Ortak Etkinliği Gerçekleşti: Çalışan Suistimallerinin Şirketler Üzerindeki Etkileri-11 Mayıs 2016, İzmir

“Çalışan Suistimallerinin Şirketler Üzerindeki Etkileri İle Tespiti ve Önlenmesine İlişkin Yöntemler” konulu seminer, Cerebra Muhasebe Denetim Danışmanlık ve İlter Turan Argun Hukuk Bürosu işbirliği ile 11 Mayıs 2016 tarihinde Swissotel Büyük Efes İzmir'de gerçekleşti.

Etkinliğin açılış konuşmalarını IFC Türkiye Ülke Müdürü Sayın Aisha Willams ve Etik ve İtibar Derneği Genel Sekreteri Sayın Tayfun Zaman yaptı. Williams, IFC perspektifinden suistimal ve yolsuzluk risklerinin nasıl değerlendirildiğini ve şirketlere yatırım yapmadan önce IFC tarafından yapılan çalışmalardan bahsetti. Zaman ise Etik ve İtibar Derneği'nin yolsuzlukla mücadele konusunda faaliyetleri hakkında katılımcılara bilgi verdi ve dünyadaki yolsuzlukla mücadele konusundaki gelişmelere ilişkin görüşlerini paylaştı.

Seminerde ilk olarak sözü İTA’dan Avukat Aydın Buğra İlter aldı. İlter konuyu hukuki perspektiften Türkiye ve Dünya'daki mevzuata ilişkin gelişmeleri detaylı bir şekilde açıkladı Sonrasında sözü Adli Muhasebe Uzmanı ve SMMM Fikret Sebilcioğlu aldı. Konuşmasının ilk kısmında ACFE'nin 2016 Küresel Suistimal Raporu'nu sunan Sebilcioğlu, ikinci bölümde şirketlerde sıklıkla karşılaşılan suistimallerden şirket varlıkların kötüye kullanılması ve yolsuzluk yöntemlerinden ve bu risklere karşı alnması gereken finansal iç kontroller ve yolsuzlukla mücadele uyum programlarına ilişkin görüşlerini katılmacılar ile paylaştı. Etkinlik davetiyesine buradan ulaşabilirsiniz.

Etkinliğin Amacı

Kuruluşları etkileyen suistimal türleri çok çeşitli olsa da, çalışan suistimalleri en yaygın karşılaşılan suiistimal türü olup, finansal tabloların hileli bir şekilde manipüle edilmesi, şirket varlıklarının kötüye kullanılması ile rüşvet ve yolsuzlukları içeren geniş bir kapsama sahiptir. Ayrıca rüşvetin önlenmesi noktasında Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), United Kingdom Bribery Act yasaları ile OECD Yolsuzluk ve Rüşveti Önleme Sözleşmesi ve Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi son yıllardaki önemli gelişmeler olarak iş dünyasının ajandasına girmiştir.

Hiçbir şirketin suistimale karşı tam olarak bağışıklık kazanması mümkün değilse de, suistimalle mücadele kontrolleri suistimalin gerçekleşme ihtimalini ve olası etkilerini azaltmaktadır. Bu etkinlikte, çalışan suistimallerinin şirketler üzerindeki maddi ve maddi olmayan etkileri irdelenecek, suistimal ile nasıl mücadele edileceğine ilişkin yöntemler tartışılacaktır.

PAYLAŞ