Dövizli Kredi Kullanımına İlişkin Sınırlamalar
Nagihan BozTürk Parasının Kıymetini Koruma hakkında 32 sayılı kararda değişiklik yapılmasına ilişkin 2018/11185 nolu karar ile Türk Parasının Kıymetini Koruma hakkındaki 32 sayılı karara ilişkin 2018-32/34 nolu tebliğde değişiklik yapılmasına ilişkin 2018-32/46 nolu tebliğ 30312 sayılı Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlanmıştır.
Bahsi geçen 2018-32/46 nolu tebliğ Mayıs 2018’de yürürlüğe girecek olup Türkiye’de mukim tüzel kişilerin dövizli borçlanmalarına sınırlamalar getirmektedir.
Değişikliğin yürürlüğe girmesiyle beraber;
- Döviz geliri bulunmayan şirketler, belli istisnalar haricinde, yurtdışından veya yurtiçinden döviz kredisi kullanamayacaklar,
- Döviz geliri bulunan şirketler ise, yine bazı istisnalar haricinde, kullanmak istedikleri kredi tutarı ile mevcut kredi bakiyesi toplamının, şirketin son üç mali yılda elde ettiği döviz gelirleri toplamını aşmadığı durumlara dövizli kredi kullanabilecekler.
Bahsi geçen istisnalar şöyle:
- 15 milyon ABD Doları üzerinde kredi bakiyesi olan şirketler döviz gelirine sahip olup olmadıklarına bakılmaksızın gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından serbestçe döviz kredisi kullanabilmektedirler.
- Kamu kurum ve kuruluşları, bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring ve finansaman şirketleri dövizli kredi kullanabilmektedirler.
- Son üç mali yılda döviz geliri olmayan şirketler ise belgelemeleri şartıyla muhtemel döviz gelirleri toplamını aşmayacak şekilde döviz kredisi kullanabilmektedirler.
30335 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” uyarınca yurtiçinden ve yurtdışından sağlanan yabancı para nakdi krediler ile dövize endeksli kredilerinin toplamı ilgili hesap döneminin son iş günü itibarıyla 15 milyon ABD doları ve üstünde olan firmalar, veri formu ile talep edilen bilgileri açıklama formuna uygun olarak doldurmak ve Merkez Bankası’na bildirmek zorundadırlar.
Dövizli kredi tutarlarının ABD doları karşılığı Remi Gazete’de ilgili dönemin son iş gününde ilişkin yayımlanan döviz alış kuru kullanılarak hesaplanacaktır.
Bildirim yükümlülüğü bulunan şirketin, dövizli kredileri toplamının Bankaca tanımlanan sınırın altında kalması halinde, takip eden yıllık hesap döneminden itibaren bildirim yükümlülüğü sona erecektir.
Finansal Veriler
Finansal raporlama çerçevesine uygun olarak hazırlanan finansal veriler yukarıda bahsi geçen veri formu kullanılarak Banka’ya bildirilecektir.
31 Mart, 30 Haziran ve 30 Eylül tarihlerinde sona eren dönemlere ait bildirimler takip eden ilk ayın son iş gününe; 31 Aralık tarihinde sona eren döneme ait bildirim is takip eden 3. ayın son iş gününe kadar Banka’ya bildirilmek zorundadır.
Bildirim yükümlülüğü bulunan şirket yükümlülüğünün başladığı tarihten itibaren 60 iş günü içinde denetim sözleşmesi yapma zorunluluğundadır. Yıllık hesap dönemine ilişkin bildirilen veriler ve bu verilerin ara dönemlerde bildirilen veriler ile tutarlılığının denetimi denetçi tarafından Kamu Gözetimi Kurumu’nun düzenlemelerine uygun olarak takip eden yılın 31 Mayıs tarihine kadar tamamlanmalıdır.
Yukarıda verilen bilgiler ışığında;
- Türkiye’de mukim iştiraklerini finanse eden ilişkili şirketler, aralarındaki kredi sözleşmelerini Türk Lirası üzerinden hazırlamalı ve bu sözleşmelere ait para transferlerini de Türk Lirası üzerinden yapmalıdırlar.
- Kredi vermek dışında iştiraki finanse etmek amacıyla yapılan diğer her türlü para transferi de iştirakin yasal kayıtlarına Türk Lirası karşılığından alınmalı ve ilişki tarafa yapılaak borç ödemeleri kayıtlardaki Türk Lirası değer üzerinden yapılmalıdır.
Cerebra Muhasebe ve Mali Hizmetler hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.