Adli Bilişim & Elektronik Keşif
Dijital Verilerin İncelenmesi (Elektronik Keşif)
Dijital verilerin incelenmesi (elektronik keşif) soruşturma sürecinde şüpheliler tarafından bir elektronik araç üzerinde depolanan tüm verilerin tanımlama, toplama, muhafaza etme, işleme, inceleme ve sunma sürecidir.
Bu süreç dinamik bir yapıya sahiptir. Dijital deliller kolaylıkla değiştirilebilen hassas verilerdir. Bu nedenle dijital verilerin orijinal içeriklerinin korunması, incelenen verilerin değişikliğe uğramaması özellikle dava süreçlerinde kritiktir.
1. Dijital Verinin Tanımlanması
Veri kopyalama sürecine başlamadan önce, vakaya özgü unsurları detaylı bir şekilde gözden geçirir, kilit çalışanlarla görüşmeler yapar ve veri ortamını değerlendiririz. Böylece çeşitli yöntemlerle olası dijital veri kaynaklarını tespit ederiz.
2. Dijital Verinin Kopyalarının Alınması ve Muhafaza Edilmesi
Dijital veriler incelenmeden önce, adli yöntemlerle kopyalanan verilerin orijinalleriyle birebir aynı olduğundan emin olmak için depolama cihazının dijital adli görüntüsü (imajı) oluşturulur. Kanıtların bozulmadan korunmasını ve dijital verilerin mahkemede veya yasal işlemlerde delil olarak kabul edilebilmesini sağlamak için alınan imaja ait hash değerini içeren bir tutanak düzenleriz.
Dijital verilerin korunması elektronik keşif sürecindeki temel adımlardan biridir. Cerebra olarak bu konuya büyük önem veririz. Adil bir hukuki sürecin sağlanması açısından yasal yükümlülüklerin titizlikle yerine getirilmesi ve delillerin bütünlüğünün muhafaza edilmesi önemlidir. Verilerin uygun bir şekilde muhafaza edilmesi, dijital delillerin mahkemede kabul edilebilirliğine ve güvenilirliğine önemli katkısı vardır.
Verilerin korunması kadar kritik olan diğer bir konu da gerektiği durumlarda verilerin kurtarılmasıdır. Veri kaynakları çarpma ve düşme gibi fiziki darbeler sonucu ciddi hasarlar görebileceği gibi, şüpheli tarafından da silinebilir. Her iki durumda da verilerin kurtarılması konusunda size destek oluruz.
3. Dijital Verinin İşlenmesi
Kopyalanan dijital verileri, sektörde öncü ve ileri teknolojik alt yapıya sahip adli bilişim yazılımımıza aktarırız. Bu süreçte, veri kümesinin okunabilir ve anahtar kelimelerle aranabilir hale gelmesini sağlayan indeksleme işlemi gerçekleştirilir.
4. Dijital Verinin Analizi
Analiz sürecinde geçmiş soruşturmalarda edindiğimiz tecrübeleri kullanarak ve vakanın örgüsünü (önemli konular, kişiler ve yapılan görüşmeler gibi) dikkate alarak doğru anahtar kelimeleri belirleriz. Bu anahtar kelimeleri kullanarak büyük veri içerisinde incelemeler yaparız. Yaptığımız tüm analizlerde KVKK’yı ön planda tutar ve sadece kapsam dahilindeki şüpheli durumları araştırırız.
Dijital veri üzerinde aşağıdaki gelişmiş arama ve inceleme yöntemlerini uygularız:
- Optik karakter tanıma (OCR)
- Paragraf analizi
- Görsel analizler ve bulgu bağlantıları
- Veri silinmesine ilişkin tespit ve veri kurtarma
5. Bulguların Raporlaması
Dijital verilerin incelenmesi tamamlandıktan sonra elde ettiğimiz bulguları detaylı bir rapor haline getiririz. Bu rapor incelenen verilerin detaylarını, tespit ettiğimiz bulguları ve delilleri, analiz yöntemlerimizi, vardığımız sonuç ve önerilerimizi içerir.
Ayrıca raporlama sürecinde yasal gereklilikleri de dikkate alırız. Bu nedenle rapor hazırlanırken delillerin kaynağına, verinin toplanma yöntemlerine ve analiz sürecine ilişkin detayları belirtiriz. Bu yaklaşımımız, raporun dava bağlamında hem kabul edilebilir hem de güvenilir olma konumunu güçlendirmektedir.