Gündem

“İhbar, ahlaki cesarettir” 

Cerebra
Forensic & Integrity Talks, Haber

“Cerebra Forensic & Integrity Talks-2’de etkili ihbar sistemleri hakkında konuşan Cerebra Yönetici Ortağı Fikret Sebilcioğlu, hakikatin ortaya çıkması için atılan küçük bir adımın, büyük bir değişimin başlangıcı olabileceğini vurguladı. 

“Cerebra Forensic & Integrity Talks” isimli webinar serimizin ikincisini 29 Ocak’ta Linkedin Live üzerinden gerçekleştirdik.  Cerebra Yönetici Ortağı Fikret Sebilcioğlu’nun moderasyonunda gerçekleşen “Sessizliği Bozma Cesareti: Etkili İhbar Sistemleri” başlıklı webinarımızın konukları Altuğ Özgün (Ortak Avukat, CBC Law) ve Aykut Dincer (Hukuk ve Uyum GMY, Yapı Merkezi) oldu. 

Cerebra Forensic & Integrity Talks-2’de ihbar mekanizmalarının şirket içi suistimalleri ortaya çıkarmada etkisi, ihbar mekanizmalarının güvenirliği, ihbarcıların korunması, ihbar mekanizmalarına ilişkin yasal düzenlemelerdeki son gelişmeler gibi pek çok konu masaya yatırıldı. 

“İhbar süreci doğası gereği karmaşıktır”

Webinarın açılış konuşmasını gerçekleştiren Cerebra Yönetici Ortağı Fikret Sebilcioğlu, ihbar mekanizmalarının iş dünyasında sıkça konuşulan konulardan biri olduğunu belirterek şunları söyledi: “ihbar mekanizmaları üzerine çok konuşulsa da bu konuda yeterince ilerleme kaydedilememiş durumda. İhbar süreci doğası gereği karmaşıktır ve hem ihbarda bulunanlar hem de ihbar edilenler açısından hassas bir süreçtir. İhbar, ahlaki cesarettir. Olası riskleri göze alıp yüreklilik göstererek doğruyu savunmaktır. Bir organizasyonun vicdanıdır. Hakikat ortaya çıksın diye atılan küçük bir adım, büyük bir değişimin başlangıcı olabilir. 

İhbar yönetimindeki üç temel ilke: Güven, tarafsızlık, koruma 

Webinar’da ihbar mekanizmalarını gerçekten yönetim olarak sindiren şirketlerin başarılı olacağına değinen Aykut Dincer şunları söyledi: “Transparency International’ın yayınladığı “Internal Whistleblowing Systems” ihbar yönetiminde üç temel ilkeye odaklanır: Güven, tarafsızlık, koruma. Öncelikle çalışan ihbar sistemine güvenmeli ki, ihbarda bulunabilmeli. İkincisi şirketler ihbarı tarafsız, bağımsız ve objektif şekilde değerlendirmeli. Üçüncüsü de ihbarcı korunmalı. İhbar mekanizmalarının erişilebilir olması, anonimlik sağlanması ve şeffaf bir şekilde yürütülmesi önemli.” 

“İhbar mekanizmaları açık ve şeffaf bir şekilde yönetilmeli” 

Webinar’da konuşan Altuğ Özgün ise ihbarın psikolojik olarak da zor bir süreç olduğunu vurgulayarak, “Bu psikolojiyi anlamak önemli. Çoğu zaman insanlar ‘Kol kırılır yen içinde kalır’, ‘Ağzımızın tadı bozulmasın’ gibi yaklaşımlarla sorunları dile getirmekten kaçınıyor. Biz bastırılmış bir kültürden geliyoruz ve çoğu kişi sessiz kalmayı tercih ediyor. Sınıfta bile doğru cevabı bilsek dahi el kaldırmak kolay değildir. Bu nedenle, ihbar mekanizmalarının etkin işlemesi için çalışanlara güven verilmesi ve süreçlerin açık ve şeffaf bir şekilde yönetilmesi kritik önem taşımaktadır.” dedi. 

Cerebra Forensic & Integrity Talks-2, soru-cevap oturumuyla sona erdi.

Serinin üçüncü etkinliği 12 Mart 2025’te gerçekleşecek olup detaylar yakında paylaşılacaktır. 

Öne Çıkanlar