Mali İşler Birimlerinden Nasıl Katma Değer Elde Edilebilir?
Seda BayraktarYeni düzene ayak uydurabilen şirketler finans, bilgi işlem altyapısı ve organizasyonel olarak etkin ve verimli çalışabilen şirketler olacaktır.
Ülkemizde ve dünyada yaşanan çeşitli olgular (yasa değişiklikleri, ekonomik darboğaz vb.) şirketlerin yönetim tarzlarını ve zihniyetlerin değişikliğini gerektiren unsurları karşımıza çıkarmaktadır. Artan rekabet, maliyet yapılarının değişmesi, finansal planlamanın artan önemi ve hızla değişen ekonomik ortamın yanında şeffaflık ve hesap verme kültürünün gelişmesi, şirketleri daha etkin yönetime ve verimliliğe zorlamaktadır.
Yeni düzene ayak uydurabilen şirketler finans, bilgi işlem altyapısı ve organizasyonel olarak etkin ve verimli çalışabilen şirketler olacaktır. Şirketlerde büyüme ve sürekliliğin odağında operasyonel, finansal ve mevzuat uyum risklerini dikkate alarak doğru ve zamanlı karar verebilen mekanizmalar bulunmaktadır. Bu mekanizmalara bilgi akışının sağlanması ve gelen bilgilerin kalitesinin kontrolü noktasında mali işler bölümlerinin önemi ortaya çıkmaktadır.
Türkiye’de mali işler (muhasebe ve finans) bölümlerinin genelde kayıt tutan, vergi konularını çözümleyen ve şirketin finansmanı konularında şirketi sürükleyen bölümler olarak organizasyonlarda yerini aldığını görüyoruz. Hızla değişen rekabet ortamında mali işler bölümlerinin şirketin tüm operasyonlarına hakim, şirketin diğer sistemleri ile bütünleşmiş ve şirket hakkında her türlü bilgiyi anlık olarak raporlayabilen, problem alanlarını anında tespit edebilen bir şekilde çalışması gerekmektedir. Bilgi akışında aksama, şirketin tüm faaliyetlerinin etkinlikten uzaklaşmasına ve sonuçta verimsizliğe ve kar kaybına neden olabilmektedir.
Şirketlerin kendilerine sormaları gereken soru “Mali İşler Bölümlerinin Şirketimize Katma Değeri Nedir?”
Öncelikle katma değerin tanımını mali işler açısından ortaya koymak sorunun cevabını vermemizde yol gösterici olacaktır.
Modern işletme ekonomisinin mali işler bölümleri için uygun gördüğü temel işlev; yönetimin daha etkin kararlar almasını sağlamak adına bilgiyi zamanlı ve doğru olarak ve etkin bir altyapı ile ulaştırmaktır. Ayrıca mali işler bölümü, eldeki bilgiyi geleceğe yönelik olarak analiz ederek şirketin karar mekanizmalarına katkıda bulunması gerekmektedir.
Etkin altyapı ve katma değerli hizmet kavramlarını daha iyi anlamak adına mali işler bölümlerinin yerine getirdiği temel işlevler 3 ana grupta toplanabilir:
- Operasyonel işlemler (kayıt tutma vb. işlemler),
- Muhasebe ve vergi uzmanlığı gerektiren işlemler (vergi hesaplamaları, mevzuat takibi ve uygulaması vb. işlemler) ve
- Karar destek işlemleri (bütçe, yönetim raporlaması, planlama vb. işlemler)
Türkiye’de şirketler ilk iki fonksiyonu, nitelikli insan gücüne ve organizasyonel ve sistemsel altyapıya yatırım yapmadan, emek yoğun kaynaklar ile yürütme yoluna gitmişler, karar destek işlevine ise yeteri kadar önem vermemişlerdir. Etkin ve verimli yatırımların yapılmamasından dolayı ilk iki temel işlevi dahi sağlıklı yerine getiremeyen mali işler bölümleri, bu fonksiyonların çıktısı olan operasyonel ve finansal bilgilerin akması gereken karar verme işlevine zaten önem verilmemesinden dolayı, mali işler birimleri şirketlerin karar destek mekanizmalarında varlık gösterememiştir.
Karar destek mekanizmasının sağlıklı çalışmasını engelleyen diğer önemli faktör ise, şirketlerin gerekli teknolojik altyapıya yönelmemeleridir. Şirketler maliyet merkezi olarak görülen mali işler bölümlerine yapılacak olan yatırımı doğrulayamamakta, mali işlerin altyapısı ancak şirketlerin Kurumsal Kaynak Planlama çözümlerine yöneldikleri zamanlar ele alınabilmektedir.
Sonuç olarak; mali işler fonksiyonunun şirketlere en önemli katma değer noktası, şirket üst yönetiminin karar verme sürecini doğru ve zamanlı bilgiler ile besleyebilmesi sonucunda mümkündür.
Cerebra nasıl yardımcı olabilir?
- Muhasebe ve finans süreçlerinizin daha etkin hale gelebilmesi için basitleştirme ve standardizasyon çalışmalarının yapılması,
- Çalışanların daha etkin bir şekilde şirkete katma değer yaratacak biçimde tekrar eğitilmesi,
- Sistemlerin gözden geçirilip optimize edilmesi,
- Süreçler ile çalışanların yeteneklerinin uygun hale getirilmesi.
Yukarıdaki hususlarda sağlanacak yapılandırma ve/veya iyileştirmeler ile şirket yönetimi doğru ve zamanlı bilgiye ulaşarak daha etkin bir yönetim gösterir hale gelebilecektir.