Cerebra, satış müdürünün bir iş ortağı ile olan çıkar çatışmasını ve rüşvet ilişkisini kanıtladı
OLAY
Birçok kıtada üretim tesisleri ve satış ofisleri bulunan çok uluslu bir şirket, birlikte çalıştıkları bir Türk hukuk firması aracılığıyla, Türkiye ofisinde çalışan satış müdürü ile ilgili şüpheleri araştırmamız için iletişime geçti. Şüpheleri, satış müdürü ile şirketin müşterilerinden biri arasındaki olası gizli anlaşmaydı.
ÇÖZÜMÜMÜZ
Şirketin iç denetim ekibi ve Türkiye’de birlikte çalıştıkları hukuk bürosu ile koordineli olarak şüphelere ilişkin uzaktan ön inceleme gerçekleştirdik. Önce satış verilerini temin ettik. Şüpheli müşteriye yapılan satışlarda yoğunlaşma, düşük fiyatlı satışlar veya başka herhangi bir şüpheli husus olup olmadığını belirlemek için iç denetim ekibi tarafından yapılan analizleri yeniden gerçekleştirdik.
Şüpheli müşteriye belirli ürün türlerinde düşük fiyatlı satışlar yapıldığını ve son birkaç yıldır şüpheli müşteriye yapılan satışlardaki yoğunlaşmanın arttığını tespit ettik.
Dijital verilerin incelenmesi
Soruşturmanın bir sonraki aşamasında, bir suistimal inceleme uzmanı ve iki adli bilişim uzmanından oluşan ekibimiz, hukuk bürosunun iş birliğiyle şirketin İstanbul ofisini ziyaret etti. Adli bilişim uzmanlarımız satış müdürünün bilgisayar ve cep telefonundaki verilerin (Delillerin kabulü için zorunlu olan adli bilişim yöntemlerini kullanarak) kopyalarını aldı. Satış müdürünün e-posta mesajlarının da kopyalarını aldıktan sonra verileri, bu verileri indekslememize ve belirlediğimiz anahtar sözcükleri aramamıza olanak sağlayan e-keşif aracımıza yükledik. Daha sonra, şüpheli çalışanın sabit diski ve cep telefonu üzerinde e-keşif aracını kullanarak adli inceleme gerçekleştirdik.
Cep telefonunun incelenmesi
Cep telefonu kopyasında somut delil bulma ihtimalinin yüksek olduğunu defalarca deneyimlediğimiz için şüpheli çalışanın cep telefonundan toplanan verileri inceleyerek soruşturmaya başladık.
Satış müdürünün cep telefonunun kopyası, farklı müşterilerin sahipleri/çalışanları da dahil olmak üzere pek çok kişiyle olan WhatsApp mesajlarını içeriyordu. Satış müdürü ile şüpheli şirketin sahibi ve çalışanları arasındaki mesajlara odaklandık. Bu mesajlar, satış müdürü ile müşterinin sahibi arasındaki gizli anlaşmayı açıkça ortaya koyuyordu.
Öncelikle satış müdürünün, şüpheli müşterinin ortağı gibi davrandığını, fiyatlandırma süreci de dahil olmak üzere satış sürecinde yer aldığını tespit ettik. Şüpheli müşterinin, mağdur firmanın ürünlerini düşük fiyatlarla satın alıp, mağdur firmanın Türkiye pazarındaki diğer müşterilerine satarak haksız kazanç elde ettiğini belirledik.
Daha da önemlisi, satış müdürünün şüpheli müşterinin faaliyet gösterdiği şehre birkaç kez bir arkadaşını gönderdiğini tespit ettik. Bu kişinin, binlerce USD ve EUR parayı şüpheli şirketin sahibinden ya da çalışanından nakit olarak aldığını ve bu parayı satış müdürüne verdiğini gösteren yazışmalar gördük. Bankalar aracılığıyla birbirlerine para göndererek delil bırakmama konusunda dikkatli olduklarını gösteren mesajlar da bulduk.
E-Posta mesajları ve sabit diskin incelenmesi
Satış yöneticisinin harddisk kopyası ve e-posta mesajlarının incelenmesi ile şirket yöneticileriyle yapılan görüşmelere dayanarak, satış yöneticisinin fiyatlandırma konusundaki iç kontrollerin zayıf olmasından yararlanarak şüpheli müşteriye daha düşük fiyatlarla satış yapılmasını kolaylaştırdığı sonucuna vardık. Şüpheli müşterinin daha sonra ürünleri Türkiye pazarındaki diğer müşterilere daha yüksek fiyatla tekrar satarak kar elde ettiğini tespit ettik.
Ayrıca satış müdürünün, şüpheli müşteriye düşük fiyatlı satışları meşrulaştırmak için genel müdürlük yönetimine yanıltıcı gerekçeler sunduğu sonucuna vardık.
Mağdur firmanın suistimal nedeniyle oluşan zararını 3 milyon Euro civarında hesapladık.
ETKİMİZ
Soruşturma sırasında tespit ettiğimiz deliller sonucunda mağdur şirket, satış müdürünün iş akdini tazminat ödemeden feshetti.
Mağdur şirket, tespit ettiğimiz somut delillerden hareketle, şüpheli müşteri ile bir dizi görüşme sonucunda uzlaşma sağladı.