Gündem

Cerebra & KDK & Solmaz Ortak Etkinliği Gerçekleşti

Cerebra
Haber

“Türkiye’de Üçüncü Taraf Risklerinin Yönetimi: Üçüncü Taraf Riski Sizin Riskiniz mi?” konulu seminer, Cerebra Muhasebe Denetim Danışmanlık, Kolcuoğlu Demirkan Koçaklı Hukuk Bürosu ve Solmaz Grup işbirliği ile 13 Nisan 2016 tarihinde The House Hotel Bosphorus (Ortaköy)-Bosphorus Lounge’da gerçekleşti.

Seminere Türkiye’de iş yapan, yapmayı planlayan uluslararası şirket yöneticileri ile uluslararası şirketler tarafından detaylı incelemeye maruz kalan Türk şirketlerinin yöneticilerinden yoğun bir katılım oldu. Semirin açılış konuşmasını Etik ve İtibar Derneği (TEİD) Genel Sekreteri Tayfun Zaman yaptı. Tayfun Zaman üçüncü taraf risklerinin yönetimine ilişkin konuları TEİD perspektifinden katılımcılara aktardı. Özellikle TEİD’in OECD çatısı altında katkıda bulunduğu projelerden bahsetti.

Seminer, KDK ortağı Okan Demirkan’ın üçüncü taraf riskleri içinde en önemli unsur olan rüşveti değişen ve karmaşıklaşan uluslararası ve Türk mevzuatı çerçevesinde analiz etmesi ile devam etti. Okan Demirkan ayrıca pratik hayatta karşılaştığı örnekleri katılımcılarla paylaşarak seminere katkıda bulundu.

Okan Demirkan’dan sonra Cerebra Yönetici Ortağı Fikret Sebilcioğlu üçüncü taraf risklerini mali işler perspektifinden değerlendirdi. Konuşmasının ilk bölümünde Association of Certifed Fraud Examiners tarafından bu ay içinde yayınlanan “Report to the Nations on Occupational Fraud and Abuse – 2016 Global Fraud Study” adlı rapordan genel bir değerlendirme sundu. Bu rapordaki üçüncü taraflar ile ilgili bulguları da derleyen ve analizi yapan Fikret Sebilcioğlu, konuşmasının son bölümünde üçüncü taraf risklerinin yönetilmesi için yapılması gereken kontrolden bahsetti ve özellikle ihbar hatları ile üçüncü taraflara ilişkin yapılması artık bir anlamda zorunlu olmayan başlayan detaylı incelemeler (due diligence) üzerinde odaklandı.

Seminer, konuya ilişkin uygulamaların tartışıldığı ve katılımcıların aktif bir şekilde soruları ve yorumları ile iştirak ettiği bir panel ile tamamlandı. Solmaz Grubun kurucusu Asım Barlın Solmaz Grubun kuruluşundan bugüne seminerin konusu çerçevesinde yaşadıkları tecrübeleri paylaşırken, ikinci kuşak yöneticisi Billur Barlın yaptığı sunumda bulundukları ve rüşvet açısından olağan şüpheli olarak görülen gümrük piyasasında rüşvet ile Solmaz Grubun mücadelesini anlattı.

Etkinliğin Amacı

Uluslararası piyasalarda iş yapan global şirketler, artan yasal ve itibar riskleri ile karşılaşmaktadırlar. Şirketlerin karmaşık yapıları ve farklı bölgelerde farklı yasal mevzuata uyma zorunluluğu, bu riskleri daha da önemli hale getirmektedir. Özellikle rüşvetle mücadele alanında, Amerika Birleşik Devletleri tarafından yürürlüğe konulan “Foreign Corrupt Practices Act”-(FCPA) ve Birleşik Krallık tarafından yürürlüğe konulan “United Kingdom Bribery Act” (UKBA) yasaları uyarınca, şirketler üçüncü taraflar (acenteler, danışmanlar, tedarikçiler, distribütörler, iş ortakları gibi) aracılığı ile verilen rüşvetten de sorumlu tutulabilmektedir. Bu nedenle uluslararası şirketler, üçüncü taraflar ile iş ilişkisine girmeden önce potensiyel rüşvet riskini değerlendirmek ve yönetmek durumundadırlar.

Türkiye’nin de taraf olduğu OECD Yolsuzluk ve Rüşveti Önleme Sözleşmesi ve Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi uyarınca da, üçüncü taraf risklerinin değerlendirilmesi yasal bir beklenti haline gelmiştir.

Solmaz Grup tarafından çekilen etkinliğe ilişkin videoya buradan ulaşabilirsiniz.

Seminerin Türkçe ve İngilizce davetiyelerine burada ulaşabilirsiniz.

 

 

 

Öne Çıkanlar